De toegevoegde waarde van megatrend open?
Tijdens mijn inleiding van het GIN Symposium ging ik al kort in op deze onderwerpen. Maar wat te vinden van de combinatie? Megatrend open en toegevoegde waarde, het blijven beide lastige begrippen. In principe mag je alles onder open en openheid verstaan (maar ik zou meteen zeer kritisch luisteren naar hen die deze woorden zomaar gebruiken).
Voor bepaalde open begrippen bestaan duidelijke afspraken. Zo kan je de term OpenCourseware niet zomaar gebruiken: je moet voldoen aan de voorwaarden dit het OpenCourseware Consortium heeft vastgelegd. Ik heb tijdens mijn introductie gesteld dat volledige openheid niet bestaat (het is geen duurzaam businessmodel), maar volledige geslotenheid ook niet. Een beetje richting open schuiven mogen de geheel gesloten omgevingen wel!
Toegevoegde waarde wordt te pas en te onpas gebruikt. Volgens mijn definitie: dat waardoor organisaties uniek voor jouw product en/of dienst kiezen. Als eerste stap moeten ze de (meer)waarde van een product/dienst ervaren. “Vraaggestuurd” (een modewoord?) heeft daar wel wat mee te maken. Veel van wat ik zie gebeuren in geoland is door regelgeving of de eigen organisatie gestuurd. Door veel burgers wordt een toegevoegde waarde van nul ervaren.
Dan de combinatie: zit er meerwaarde in openheid? Jazeker. Uit onderzoek blijkt (ik kom er op terug) dat door het doelmatig, open delen door de organisatie er meerwaarde kan ontstaan voor anderen organisaties, en voor de eigen organisatie. Een voorbeeld uit de telefoonwereld: Google deelt het Android platform met iedereen die interesse heeft, heel open. Zij kunnen toepassingen gemakkelijker de wereld in krijgen. Google hoopt op een een breder gebruik van het platform, zodat ze de advertenties beter kunnen plaatsen. Naar de laatste cijfers lijkt het ze redelijk te gaan lukken.
Overigens zit er in openheid vaak iets paradoxaals: ik ken mensen die bij open source zweren, maar wel een Iphone hebben; die over open innovatie schrijven, maar de artikelen niet via openscience ter beschikking stellen; die een open groep op LinkedIn hebben, maar de toegang beperken tot ….. Geen probleem hoor, ieder heeft recht op zijn eigen definitie en zijn eigen mate van openheid. (niet zo’n sterk blogje, ik stuur hem maar niet in naar een groep…)
[slideshare id=5757417&doc=openingginsymposium2010-101112114432-phpapp02]