Gaat de (geo) wereld open?
De provincies doen in ieder geval een meer dan serieuze poging. Gister was een soort kick-off meeting door IPO en GeoBusiness, waar als vanzelf groepen rondom bepaalde thema’s werden gevormd. In open innovatie terminologie: overheid biedt de data openlijk aan (inside out) en duwt richting mogelijke innovatie op basis van deze data. Dit klinkt redelijk wedstrijdachtig, en dat is een goed begin.
Ik zit in het groepje Brabantstad (nog nooit van gehoord, het was toch een provincie?) – Culturele Hoofdstad 2018*. Er was weinig voor nodig om ideeën om een hoop te gooien en als vanzelf kwam de energie vrij. Nu nog richting concept, wellicht al een app? Volgens mij gaat dit groepje winnen!
Of dergelijke initiatieven wat opleveren? Daar is de wetenschap nog niet uit, bleek o.a. bij een Open data bijeenkomst van Digikring Amsterdam, cq groot Almere. Ook zo’n IPO middag kost tijd/geld, mijn advies blijft om alles redelijk (en open) bij te houden. Daar is absoluut behoefte aan en het bevordert de transparantie. Het lijkt mij ook niet handig dat de overheid enorm investeert in open data, het is juist het idee dat het wat oplevert!
Overigens mocht ik in de avond zelf een verhaal houden over ‘wat komt er mogelijk na Open data’. In grote lijnen ging het over “wat is strategie en wat heeft dat met grenzen te maken”, “hoe werden en worden kaarten gemaakt” en “wat doet Esri met open data, hoe faciliteren wij?”. Interessant avond, goed gesprekken. Dit rook duidelijk ook naar meer!
*Dat is hoogstens om te zorgen dat de juiste informatie weer tijdig aankomt in Digikring Amsterdam, 14 april 2011.