Openheid 2.0 bij de waterschappen?
Wat openheid betekent –of zou kunnen betekenen- voor de waterschappen, dat laat ik liever over aan de experts (lees de medewerkers van het waterschapshuis/ waterschappen zelf). Maar vandaag mocht ik wel vertellen wat openheid betekent voor een organisatie zoals Esri.
Mijn verhaal in grote lijnen: (1) intro over sociale media. Dank sociale media kunnen we veel openlijker gegevens/informatie met elkaar delen. Bij Esri hebben we daar een ‘be smart’ beleid voor: we willen graag dat de tools begrepen worden en dat iedereen meedoet met sociale media (geen verplichting…). Ik liet vooral een paar goede voorbeelden van social media zien, die ik in de slideshare versie niet heb opgenomen. Erbij zijn is nu eenmaal alles.
(2) Openheid speelt zich bij Esri af op veel terreinen, waarbij ik vooral open standaarden en open source hebt toegelicht. We zetten zwaar in op open standaarden, praten/doen mee waar mogelijk en volgen de lijn : goed over de gebruikers, dus goed voor Esri.
Open Source is, toegegeven, een lastiger verhaal. Esri ziet open source vooral als een ander businessmodel, dat voor- en nadelen heeft. We zoeken altijd contact met de OS wereld, het is een omgeving die tot innovatie aanzet (maar die helaas niet altijd te ‘valueren’ is…). We kijken er ‘doelmatig’ naar: helpt OS ons en onze gebruikers? Dat nemen we het, bij gebleken geschiktheid, op in de Esri producten.
Samenvatting van het verhaal: sociale media (gewoon een ander sociaal systeem), Esri & Open (kies bewust voor de grenzen aan openheid), Open waterschap (een open innovatie ecosysteem?). Slotzin: ieder kiest zijn mate van openheid; 100% open en 100% gesloten bestaat niet. Dus niet de sluizen helemaal open, maar slechts planmatig een beetje, en soms toch ook helemaal. Niet echt iets nieuws – dus.