Magnifieke buren uit Brabant, met de Naoberapp*
De 2e uitgave van de Open Data middag van IPO / GeoBusiness Nederland. Twee dagen voor de dag zelf werd ik gebeld of ik de ‘aan elkaar prater’ wilde zijn, dagvoorzitter dus. Leuk, dat wilde ik wel. Een zestal projecten stelden zich voor aan elkaar, en aan de jury, voor: Stap op, Interactieve zwemwater applicatie, Lek 2.0, Levend Archief, Brainport Eindhoven, Kansen door krimp. Er was een echte jury, bestaande uit Noor Hijboom (TNO, is het voorstel innovatief?), Martijn Nanninga (Realdworld / GeoBusiness, is het voorstel een investering waard?) en Louise Thielemans ( zomaar van straat geplukt, kan de burger er wat mee?).
Een expeditie associeer ik vooral met ontdekken, vandaar mijn vraag aan elke groepje: wat heb je ontdekt? Een snelle greep uit de antwoorden: er is eigenlijk best veel data beschikbaar, naar buiten gaan is leuk (buiten het eigen werkveld en letterlijk naar buiten), open data in een gesloten formaat is ook geen probleem; we waren skeptisch t.o.v. crowdsourcing, maar iets blijkt wel te werken; er was niet echt een team; er was een heel leuk en verassend team. En de winnaars… (trommel): Kansen door krimp (en een leuke duo presentatie) en Levend Archief (zeer senior neergezet en goed begin van een app). De prijs? Je verhaal vertellen op de GIS Conferentie. Nu moet je wel door gaan met het project!
De vraag bij de borrel: hoe zie je dit nu met een open innovatie bril op? Dan zie ik het zo: verschillende personen van verschillende organisaties hebben een aanzet gegeven voor een (half)nieuw idee. Om het idee verder te ontwikkelen is het nu nodig dat alle betrokkenen er zelf een eigen stukje toekomst in zien. Als voorbeeld voor mijn groepje: de provincie kan aandacht vragen voor cultuur in Brabant en beter gebruik van de data stimuleren, Realworld kan een app bouwen, Esri kan via www.arcgis.com data leveren en wepapps/mobiele apps laten bouwen. Als organisaties geen eigen beeld van een stukje toekomst kunnen zien, dan stoppen dit soort sessies. Dan was het wel een leuke middag, maar dat was het dan ook.
Een paar lastig vragen: wat als je je geo data wel open hebt gesteld, maar niemand gebruikt deze? Wat als blijkt dat er echt fouten in je data zitten, ben je er klaar voor om deze dan te verwerken? Hoe ga je om met ideeen, die meteen van iedereen zijn? Hoe kan je toekomstwaarde nu al gaan verdelen? In plat hollands: wat is je businesscase voor open?
*Een a-ha opmerking: je moet er bij geweest zijn om het te kunnen begrijpen. Onderstaande video was door de -perfecte- organisatie uitgezocht om “er even in te komen”.
Volgens mij was het antwoord ‘open data in een gesloten formaat is ook geen probleem’ op de vraag: ‘wat heb je ontdekt?’ iets anders, namelijk:
Hoe open is data als het in een gesloten formaat is, dat is als een kist zonder sleutel om je open data heen. Met wat gehack krijg je dan wel de data er uit, maar het kost wel onnodig veel moeite. Dus kort:
Opendata in een gesloten formaat brengt onnodige problemen met zich mee.
Per reactie heb ik kort drie woorden opgekrast. Dit was geheel mijn interpretatie van de antwoorden.
Uiteindelijk was het toch geen probleem, want je hebt de data er toch uit gekregen? Was het KvK data (via OpenKvK)?
Het was meer: Het was wel een probleem, MAAR de data is er toch uitgekomen. Uiteindelijk was mijn punt dat ik probeerde te maken: Waarom in een gesloten/licentie formaat als het ook in een open formaat kan. Als er data openbaar gemaakt wordt wil je toch ook dat het kan worden ingelezen met een zo laag mogelijke drempel, lijkt mij. Maar blijkbaar was mijn punt niet helemaal duidelijk :)