Open data Noord-Holland: Windmolens kijker!
Na wat heen en weer mails met de provincie kwam het verzoek of ‘we’ ook wat willen vertellen op het Fort; er komen veel vragen binnen. Natuurlijk wil ik graag wat vertellen, maar ik twijfel of ik alle vragen van een code dag kan beantwoorden. Code mag voor mij dan wel poetry zijn, maar coderen is al lang geen dagelijks brood meer voor mij. Met de ondersteuning van kundige kollegae gaat dit zeker lukken. Wat we precies wel gaan doen weet ik nog niet, een standaard tree met dia’s lijkt me niet zo handig. Eerst gedachten zijn er al…*
Wat ik zelf verder heb gedaan (zonder coderen): ik heb twee kaarten aangemaakt in www.arcgis.com (een met windmolens en stiltegebieden, en een met windmolens, waarbij de grootte van het symbool een indicatie is voor vermogen (MWh) van die molen). Als je zo’n kaart opent in de ArcGIS.com viewer, dan heb je via “Share” toegang tot “Make a web application”. Volgens mij een gallerij met templates (javascripts). Ik heb een voorbeeld gedownload, wat parameters veranderd en ziedaar: de Windmolenskijker!
Toelichting: links de kaart met windmolens en stiltegebieden, in het midden een geweldige historische bron uit de 19e eeuw en rechts de kaart, waarbij de symbolen de kracht van een windmolen (turbine) weergeven. Bediening: linksonder Map Information: welke informatie over de kaarten weergegeven dient te worden. Synchronise maps: beide aanzetten. Nu zoomen/pannen de drie kaarten gelijktijdig. Dit alles is redelijk zonder enig programmeren en zonder kosten in een half uur te doen. Ik heb alleen wat opgelet tijdens een presentatie afgelopen zomer (…).Het gebruik van desktop software voor deze functionaliteit is niet nodig. Meer informatie over open api’s en de Esri omgeving is o.a in het resource center van Esri Nederland te vinden, of in een van de vele fora en resources in de VS.
Met de Windmolenkijker kan je iets ‘beter kijken’ naar de windmolens en meer ontdekken: Zaamdam barste vroeger van de windmolens (>1000), nu verstoort geen enkele het landschap. Overigens bestaat er een ware molendatabase, maar de data is niet vrij beschikbaar. Ik heb het wel even geprobeerd met een mailtje, maar helaas. Scrapen vond ik niet zo netjes (ik kom wel een heel eind). Het echte interessante werk zit m.i. in de geografische analyse, meer daarover op de dag zelf. Een aardige indruk is wellicht de Wijk en buurtenkaart van het CBS, die ik dank open data van een paar legenda widgets heb voorzien.
*Eerst gedachten zijn er al. Misschien gewoon bij een whiteboard een paar lijnen uittekenen? Een paar websites laten zien? Integratie met Layer? Met Foursquare? Met LinkedIn? Met Twitter?
(NB Mexel heeft ook een stukje over de komende appsdag geschreven, meer aan de open source desktop kant).