De Nijmeegse (open data) bomen en het bos /2
Uurtje open geo data aan het einde van de werkweek. Veel bomen in de Nijmeegse dataset (ruim 5000), hoewel ik me een aantal van 80.000 van Rotterdam kan herinneren. Je ziet door de bomen bijna het bos niet meer. Wat kan je je dan zoal afvragen over die bomen? Welke familie hebben deze bomen? Zijn ze bijzonder? Zijn er veel oude bomen etc?
Er blijken monumentale en waardevolle bomen te bestaan in Nijmegen (…). Ik heb ze samengevoegd en daarna gesorteerd naar familie en ouderdom (2012 min plantjaar). Ik kom dan op twee visualisaties:
Bomen, ouderdom en familie. Swipe tussen familie en ouderdom: voor de kijkers links duiden de verschillende kleuren op verschillende familienamen; rechts: hoe groter de cirkel, des te de ouder de boom. Swipen levert het andere perspectief. Je ziet (links) mogelijk dat bomen in rijtjes vaak van dezelfde familie zijn (…) en (rechts) dat de oudere bomen wel erg geconcentreerd voorkomen.
Bijzondere bomen. Twee kenmerken in één: beide eigenschappen in één visualisatie. Dit beeld vind ik zelf wat sterker, maar dan zal puur persoonlijk zijn.
Gemakkelijk toe te voegen (vijf minuten) zijn nu: een logo, een legenda, een overzichtskaart, de gegevens van een specifieke boom opvragen etc. – zonder dat alles is een kaart geen kaart. Ik zal mijn tijd eerst steken in een relatie naar een smartphone app (zelf de boom beoordelen? een foto toevoegen, de boom claimen?) en in een mashup met andere webservices. En nog even naar de andere datasets kijken.
Ook nog even een filmpje gemaakt (sterk spul, dat ArcGIS voor thuisgebruik).