In Business met Open (geo) data; gewoon doen!
Een interessante middag, die me zeker aan het denken heeft gezet. Vooral een middag voor praters over open data; doeners waren niet aanwezig, zo werd gesteld. Zelden heb ik zoveel perspectieven op het open data onderwerp gehoord als op deze middag. Af en toe werden er wel “mooie zinnen” uitgesproken, die ik in de snelligheid heb opgeschreven. Afzender even onbekend, maar in ieder geval niet van mij.
“Een troebele situatie is juist nodig om tot innovatie te komen.” Eens. Innovatie ontstaat aan de rand van je eigen organisatie en je eigen kunnen. Maar aan dat troebele moet wel een keer een einde komen, op een gegeven moment moet er iets concreets staan. Een einde aan het praten en een begin van het doen.
“Je moet opendata aan elkaar gunnen.” Zie ik ook zo. Veel van de apps op de appwedstrijden zijn niet uniek en al eens eerder gebouwd. Nabouwen is relatief gemakkelijk, maar je moet juist de plek (in het waardenetwerk) eens aan een ander gunnen.
“Denken in gratis werkt niet.” Een deel van wat organisaties aan de buitenwereld geven is altijd omniet. Dat is altijd al zo geweest, maar komt nu wat sterker naar voren. Digitaal is gratis ook gemakkelijker mogelijk te maken. Gratis is niet mijn favoriete woord, behalve als ik zelf iets wil ‘verkrijgen’… Maar gratis heeft wel een sterke werking (zie Free van Anderson). Denken in wat gratis geleverd kan worden, werkt wel degelijk.
Wel van mij: wat ik denk dat er nodig is voor Open data? Een random top drie uit een al lange lijst:
Structuur: enig planmatig werken werkt. Nadenken over het proces, welke data geven we op welke manier vrij en op welk niveau. Een experiment is een goed begin, maar het lijkt me dat nu wel voorbij de experimenten fase zijn (in Nederland).
Consistentie: de data moet van consistente kwaliteit en actualiteit zijn. Anders gaat geen andere partij er op doorbouwen. Elke maand een update van een bepaalde bestand is helemaal in orde, als eerste stap.
Grenzen van het eigen: als organisatie, die open data vrijgeeft, moet je zelf je grenzen aangeven. Bv. applicaties bouwen op deze data, dat gaan wij zelf niet (meer) doen. Eerst de buitenwereld kansen geven, om vervolgens zelf ermee aan de slag te gaan, werkt niet.
Open data zie ik, heel praktisch, als een feit. Een discussie over waarom de maatschappij en/of overheid deze kant opgaat is altijd mogelijk, maar voor mij nu minder zinvol. Liever bespreek ik hoe we (velen) middels open innovatie een nieuwe plek in dit veranderende ecosysteem kunnen vinden. En wat daarvoor noodzakelijk is. Open data is vooral doen (!) geworden.
Dank aan de organisatie, die in handen was van IIPGeo (trekker), IIPSaaS, IIPProductsoftware en ECP Platform Open Data.