Skip to content

Intergeo in vogelvlucht

2012 October 14

Afgelopen week organiseerde GIN-zustervereniging DVW de Intergeo, een beurs en congres met ‘alles over geo’: van (NAP) bouten tot laserscanners, van (kleine) helikopters tot software. Met zo’n 15.000 deelnemers zeker de grootste bijeenkomst uit onze sector. Ik mocht op uitnodiging van DVW even rondkijken en had ook een paar afspraken. Drie dingen die opvielen, in vogelvlucht:

Opening

Op de vooravond van het congres was er een soort van openingsavond, met een officieel tintje: voor genodigden een speciaal welkom, een blik achter de schermen van de organisatie, dankzeggingen, maar vooral korte speeches vanuit de lokale, land (Niedersachsen) en landelijke politiek. Belangrijke thema’s: open data, open goverment, zichtbaarheid van de sector (…).

De GIS Best Practice award werd toegekend aan mederwerkers van EWE Netz, het energiebedrijf van Oldenburg, die zichtelijk blij waren met de €5.000 (en die weer voor het geo-onderwijs in de regio zal worden ingezet).

Geobeurs bij uitstek

VermessungDe beurs vond plaats in drie hallen van de “Messe”. Ruime opzet en redelijk vol. Als standhouder telde je zonder drone (onbemand vliegend object, ze waren er in “alle” maten) duidelijk niet mee dit jaar. Daarnaast veel aandacht voor LiDAR achtige toepassingen, te land, ter zee en vanuit de lucht. De hoeveelheid data (image of puntenwolken) zal duidelijk impact hebben op de invoer- en beheersprocessen van geo-informatie.

Ooit stond er een eenzame meetauto buiten, nu was er een hele reeks SUV’s met camera’s en scanners rondom. De demo’s van de microdrones kregen ook daar veel aandacht.

Wat verder opviel: de kamer van koophandel van Frankrijk had een gezamenlijk paviljoen voor Franse bedrijven, de vrijwilligers van www.openseamap.org vonden een warm publiek (nu nog wat data), en alle geobladen stonden broederlijk gezamenlijk naast elkaar.

Young surveyor at IntergeoBezoekers of deelnemers

Aan het congresgedeelte heb ik niet deelgenomen, het programma wel bekeken. Interessante onderdelen van dat programma vond ik de aparte INSPIRE bijeenkomst, het GeoDataBarCamp, de Navigatiekonferenz. Al in al is de Intergeo meer beurs dan congres. Met 40% internationale deelnemers (buiten Duitsland dus) is het met recht een internationaal feestje. Een paar maten groter dan het GIN Congres, dat zich o.a. al laat verklaren doordat Duitsland een stuk groter is dan Nederland (…).

Zeer geslaagd was het Young Surveyor onderdeel, door FIG en CLGE geduwd om geo-studenten bij elkaar te laten komen. Zoiets als de student meetup tijdens de Esri GIS Conferentie, alleen een maatje groter. Ik begrijp dat de deelname uit Nederland voor verbetering vatbaar was, maar het begin is er en dat telt.

Samengevat: “het waren twee fantastische dagen”. Volgend jaar is de Intergeo in Essen. Dat klinkt meteen aantrekkelijk – Hannover is net iets te ver voor een dag -, en ik beveel een bezoek of deelname van harte aan. Wellicht met een handelsmissie uit Nederland.

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS