Skip to content

Het verleden van de toekomst van geo-informatie

2013 January 13

Geen Flevoland ...Naast dat de toekomst voorspellen redelijk lastig is, is ook ons toekomstbeeld onderhevig aan het tijdsbeeld: we dachten vijftig jaar (of tien jaar) geleden anders over onze toekomst, dan we dat nu doen. Hoe veel anders dachten we dan in het verleden over de toekomst? Dat zoeken we op…

 

Google Search

Even dwalen op het internet helpt daarbij, o.a. dank Google Search. Een onverholen Google fan ben ik niet, zeker nu ik er steeds op gewezen word om vooral op Google+ over te schakelen. Maar met Google Maps / Earth heeft het geo-werkveld een enorme boost gekregen (de investering in het concept achter Keyhole was slechts weinig organisaties gegund), dus megagigakudos naar Mountain View.

Hoewel we met z’n allen relatief veel minder vaak zoeken op internet, blijf ik wel een fan van Google Search en dan vooral de opties die daarbij horen (het tabje “zoekhulpmiddelen” voor de gebruikers van de NL versie). Je kan dan bijvoorbeeld alleen zoeken op een bepaald type document (presentaties) of taal (Nederlands). Voor de command-line vrienden: dat vertaalt zich direct naar een .ppt en .nl argument. Mooiste optie, naast plaats, is tijd. Het is zo mogelijk om te laten zoeken (en mogelijk te vinden) wat we in het verleden hebben opgeschreven, in dit geval over de toekomst van geo-informatie.

Als ik zo zoek in de periode 1990-2000 kom ik o.a. in Geodesia 2003 tegen (door John Steenbruggen en Michel Grothe) “In de toekomst is het net zo gewoon dat je beschikt over je positie als dat je weet hoe laat het is; er zijn al horloges op de markt, uitgerust met een GPS-chip.”  (dat zou voor mij geen oplossing zijn geweest. Ik heb al sinds de studententijd geen horloge meer. Een horlogeloos bestaan schijnt nu weer modern te zijn).

En in 2000 schrijft Peter van Oosterom over het volwassen worden van de Nederlandse geo-informatie voorziening : “Het is te hopen dat deze Nederlandse data-organisatie in de toekomst verder wordt gestroomlijnd en dat er wordt aangesloten bij de midden- en kleinschalige geo-informatie (lees TDN).”

Zoeken in een bepaald jaar (bv 2003) is ook mogelijk, je komt dan o.a. op Het vergelijk van de toekomst door WUR/Alterra en Provincies gissen achter het net .

 

Hollandse Cirkel

Hoewel ik regelmatig artikelen (pdf’s) uit Geo-Info tegenkom, vind ik geen link naar het archief van de Hollandse Cirkel. Maar als ik daar zoek op “toekomst” – 5259 hits- en “toekomst geo-informatie” 65 hits, vind ik een paar mooie quotes zoals “Meetkundige dienst, de volgende zestig jaar Geo-Informatie voor Rijkswaterstaat” en “Dat ook de toekomst van GIS aan twijfel onderhevig zou zijn, was een nieuwe ervaring” bij een artikel over Geodan Geodesia van 1999. – twijfel is goed.

Een paar echte juweeltjes van die 5259 hits staan hieronder (klick op Crtl + als je geen leesbril bij de hand hebt). – We moeten in de toekomst maar wat zuiniger op het verleden zijn, dacht ik gisteren nog. Al was het maar voor de verleden van die toekomst.

 

SHC001000006_042 SHC001000131_093 SHC001000036_182SHC001000285_022 SHC001000009_040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS