Skip to content

Lanceer je carrière tijdens de aardwetenschappelijke loopbaandag

2017 April 30

Het is zo’n kreet die gewoon nog een paar maanden door blijft echoën: de aardwetenschappelijke loopbaandag, voor professionele organisaties en honderden studenten. Het tweejaarlijks event vond plaats op een druilerige vrijdag in februari en recent ben ik een groep deelnemende studenten weer tegengekomen. Dat ‘loopbanen’ kwam meteen weer aan de orde. Ik heb een paar tips in de aanbieding, want voor mij mag de dag internationaler worden en vaker plaatsvinden.

Vol programma

De loopbaandag zelf bestond uit lezingen, workshops en een debat. Er was ook de mogelijkheid om je cv te laten pimpen checken en jezelf professioneel op de foto te zetten, voor je online profiel. Een greep uit het aanbod van de workshops: ‘Solliciteren doe je zo!’ door Geodan (oefenen helpt zeker), ‘Help mee de Randstad droog te houden’ door Hoogheemraadschap van Rijnland (een typisch Nederlandse uitdaging). TNO bood de gelegenheid om in groepen een aardgasveld te onderzoeken, met als doel het volume en de beste productiemethode bepalen en daarna een impactanalyse voor het milieu en de leefomgeving. Veel actueler en relevanter kan het niet worden.

Tijdens de pauze was de beursvloer overvol, met vertegenwoordiging vanuit een breed spectrum: van Shell tot Geometius, en van de Nederlandse Geologische Vereniging tot Tata Steel. Mocht je deze dag hebben gemist, dan hebben we altijd de foto’s nog.

T-profiel

Ergens suggereert ‘loopbaan’ dat je als young professional net als een satelliet in een vaste baan om de aarde wordt gelanceerd. Dat carrières niet zo regelmatig verlopen zal niemand verbazen.  Over het onderwerp loopbaan claim ik geen expertise, maar als vanzelf raak je tijdens zo’n dag in gesprek over adviezen voor een vervolgstudie of stage, met vragen als ‘wat zijn de grootste valkuilen tijdens een sollicitatie gesprek’ of ‘wat waren uw grootste misconcepties of fouten in uw carrière (tot nu toe)’.

Als ik dan toch iets mag toelichten, tip ik graag het T-profiel. Het idee ben ik ooit bij IDEO tegengekomen. Mijn vertaling: een profiel waarbij je twee competenties laat kruisen: in de verticale competentie heb je je echt verdiept (bijvoorbeeld: kennis van de diepere ondergrond), in het horizontale heb je je gespecialiseerd (bijvoorbeeld: het beheer van softwareprojecten).

Waar die twee kenniscomponenten bij elkaar komen, daar zit je goed: een T-balk is ook veel steviger dan een enkele plank. Handig als een werkgever juist daarnaar op zoek is. Daarnaast: wees alert en bereid om meer van dit type T-profiel op te pakken (zoals: goed in communiceren over projecten die over de diepere ondergrond gaan).

Voorbij de saaie naam

De aandacht voor geo en de aarde lijkt zich als een positief virus over steeds meer faculteiten te verspreiden, maar nergens gaat deze aandacht zo de diepte in als bij de geosciences. Of de naam Aardwetenschappelijke loopbaandag daarbij helpt? Het is zo’n 3x woordwaarde woord, dat niet spannend leest, maar wel veel punten oplevert. Aan het woord ‘aarde’ kan het niet liggen, wie heeft daar nu geen interesse in? Misschien komt het door het ‘wetenschappelijke’?

Er is weinig nationaals aan een studie over de aarde te bedenken, dus een Engelse beschrijving van de dag zelf is zeker op zijn plaats. Blijkbaar deelden de organisatoren mijn bedenkingen en prijkte bij aankomst al een Earth Science Career Event op de posters. Dat klinkt meteen stukken hipper en avontuurlijker. Een goede zet!

Mijn mega tip

De loopbaandag is ongetwijfeld een uitstekende gelegenheid om je carrière te lanceren. Het team achter het event, bestaande uit studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht, kan nog steeds terugkijken op een succesvol event. Voor een volgende editie heb ik een aantal tips in de aanbieding: als er zo weinig nationaals aan de studie van de aarde is, mag het event dan ook internationaler? En mag het dan ook een jaarlijks festijn worden, voor meerdere studenten van meerdere faculteiten?

En over die misconcepties: ooit dacht ik na een eerste diploma uitreiking (HTS landmeetkunde, differentiatie kartografie), het is mooi geweest, mij zien ze niet meer terug. Drie jaar later zal ik alweer in de schoolbanken. Dat een ander perspectief (van de T) zo snel kan lokken had ik zwaar onderschat. Mijn mega tip: bereid je maar voor op een leven lang leren.

Geschreven voor Geografie, 18.4.

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS