Skip to content

De non-sense van opensource 1/

2011 January 29
by Jw

Afgelopen week mocht ik wat vragen over de Esri deelname aan het NOiV Jaarcongres beantwoorden, de week ervoor had ik meerdere externe gesprekken, waarbij als vanzelf de “non-sense van open source” aan de orde kwam. Achterliggende gedachten achter de nonsense opmerkingen: als je alles weggeeft, dan is dat geen houdbaar bedrijfsmodel.

Mee eens, maar hoe zat dat ook alweer?

Traditioneel wordt de bescherming van intellectueel eigendom gezien als een voorwaarde voor waardecreatie. Dit past bij het privat-investment model van innovatie, dat ervan uitgaat dat diegene die innoveert, iets terugkrijgt voor de gedane moeite (en risico). De maatschappij heeft daar baat bij en gunt daarom de innovator, meestal tijdelijke, bescherming van de innovatie.

Het “collectieve actie”model van innovatie kan als tegenpool van het privat-investment model worden gezien. Dit model gaat er van uit dat bij marktfalen innovators samenwerken om een ‘public good’ te produceren: iets waar we allemaal wat aan hebben, of in ieder geval zeer gemakkelijk toegankelijk is. Open source software development wordt wel beschreven als een model dat van beide innovatiemodellen gebruik maakt: elementen van het ene model (investeren voor een return) en van het andere (er wordt een ‘public good’ geproduceerd).  

Het niet-voor de hand liggende (de non-sense) komt wellicht voort uit het idee, dat in de open source wereld alles wordt weggegeven. Dit “free revealing” is een eigenschap, waardoor samenwerking wel erg gemakkelijk mogelijk wordt, maar het is geen garantie tot enig ‘succes’. Het geheel vrij geven van de broncode komt zeker voor, maar “uit onderzoek blijkt*” dat organisaties en personen bewuste keuzes maken in wat ze open delen en wat niet.

Opensource bestaat, al enige tijd en in grote mate. De ‘ontwikkeling’ als nonsense afdoen gaat me te ver. Maar enige nuance is wel zijn plaats. Omdat ik niet geen fan ben van een welles/niets spel, heb ik eerst wat artikelen opgezocht. Ik zal nog wat meer in de papers duiken over dit onderwerp, al is het maar voor mezelf. Wellicht volgt dan eindelijk dat artikel…

*dat paper kan ik nu even niet meer vinden. Geduld. De overige papers mail ik graag door, maar ik check dan eerst even of ze wel onder de OpenScience vlag vallen…..

Nu aan het puzzelen met:

K. Balka, C. Raasch, C. Herstatt, How Open in Open Source? – Software and beyond, 2010, Creativity and Innovation Management.
E. von Hippel, G. von Krogh, Open Source Software and the “Private-Collective” Innovation Model: Issues for Organization Science, 2003, Organization Science.
E. von Hippel, G. von Krogh, Free revealing and the private-collective model for innovation incentives, 2006, R&D Management.
M.P. Knudsen, T. B. Mortensen, Some Immedaite – but negative – effects of openness on product development performance, 2010, Technovation.
J. Lerner, J. Tirole, The Economics of Technology Sharing: Open Source and beyond, 2005, Journal of Economic Perspectives.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS