Die ROI van GIN
Het heeft wat Zuid-Afrikaans of koninklijks, maar het staat voor “de return-of-investment van GIN”, Geo-Info in dit geval. In goed Hollands: als ik adverteer in Geo-Info, wat krijg ik ervoor terug? Op weg naar een afspraak ben ik vanochtend even langs gegaan bij het GIN kantoor in Nijkerk. Dit onderwerp kwam aan de orde.
De (terechte) vraag was al eens eerder bij het secretariaat beland. Want wat je terugkrijgt voor naamsbekendheid en sympathie is nu eenmaal lastig te meten.
Volgens mij spelen de volgende opmerkingen een rol:
– Als je als organisatie betekenisvol wil zijn, dan wordt dat uit vele puzzelstukjes opgebouwd. Bekendheid speelt daarbij een rol. Adverteren draagt bij aan bekendheid, maar adverteren alleen is niet genoeg. Het is slechts een middel uit de hele communicatiemix.
– Het lezend publiek van Geo-Info betaalt voor de ontvangst van het blad. Naar mijn idee bestaat er een verschil in leesdichtheid, tussen een blad waarvoor je betaalt, en een blad dat je zo maar gratis krijgt (en waar je ook zo moeilijk weer van af komt): betaalde bladen worden meer en beter gelezen. Beter gelezen betekent beter de advertentie bekeken.
– Ondersteuning van GIN in de brede zin: met een advertentie maak je een lage contributie van de leden mogelijk. Kennisontwikkeling en distributie vinden nu eenmaal een gemakkelijker weg, als de kosten laag zijn (en blijven). Dank aan de partners van de GIN die dat dus mogelijk maken.
Dat alles is slecht meetbaar. Je zou je klanten kunnen vragen hoe zij bij blijven in het geo-informatie werkveld. Het antwoord kan helpen om de optimale communicatiemix in te vullen.
Andere redenen? Volgens staan ze op een kaartje van een aantal jaren geleden, ik zoek dat nog op….. voor nu: weekend.