Esri aan de CC-BY-NC-SA
Het leest wellicht als een vitamine preparaat, maar CC is een afkorting van Creative Commons, zeg maar het publieke domein voor creativelingen (of gewoon voor hen die het initiatief nemen om tot iets nieuws te komen). Dat publieke goed is aardig onder druk komen te staan in het digitale tijdperk en als een van de tegenreacties is Creative Commons ontstaan: een set van afspraken over hoe auteurs met hun rechten om kiezen te gaan. De grote man achter CC is mijn inziens Lawrence Lessig, groot voorstander van meer transparantie en openheid, hoewel hij ook wel beperkingen ziet.
Esri heeft in ieder geval besloten om het materiaal van het Esri Educational team uit Redlands, VS, van een CC licentie te voorzien en aan de Commons ter beschikking te stellen. Wat betekent het concreet? In lekentaal, ik ben geen jurist, het volgende: Esri behoudt alle rechten op het materiaal (auteursrechten volgen de schrijver automatisch). Echter, het staat iedereen vrij om het materiaal te gebruiken, op voorwaarde van bronvermelding Esri (BY), op voorwaarde dat je het materiaal, waarin het Esri materiaal verwerkt wordt, ook geheel deelt met iedereen (SA) en op voorwaarde dat je er geen commerciële doeleinden op het oog hebt (NC). In geval van twijfel kan je beter even contact opnemen (is een gratis opleiding nu commercieel of niet?) .
De vrijstelling is een duwtje in de rug van OpenCourseWare: het idee – en de uitvoering – om onderwijsmateriaal (de boeken, dictaten, studiematieraal) gewoon omniet ter beschikking te stellen. Ooit begonnen bij MIT in de VS vanuit de gedachte dat de echte waarde van onderwijs in de kennisoverdracht zit, en niet in de dictaten. Volgens mij een stap vooruit voor Geo. Wie volgt?
“Wie volgt?” OpenGeo doet dit al jaren: http://workshops.opengeo.org
Tja, wie volgt wie? Ik zie dat OpenGeo vooral workshop materiaal deelt over de “eigen” producten.
Deze stap van Esri zit in de hoek van het educative team, dat voornamelijk relaties met scholen en universiteit heeft. Het materiaal is wat algemener en neutraler van aard (hoewel de voorbeelden wel Esri gerelateerd zijn). Het gaat dus niet om workshop materiaal of opleidingsmateriaal.
Bedankt voor de verduidelijking Jan-Willem, dan had ik het verkeerd begrepen. Ik dacht dat opleidingsmateriaal bij ESRI vrij beschikbaar kwam, maar zover is het nog niet.