Gratis geodata, en voor niets!
Goed nieuws van het opendata front: ministers Verhagen en Schultz van Haegen geven aan dat er meer geodata omniet (ik ben eigenlijk niet zo van ‘gratis’) ter beschikking gaat komen. Naast de Nationale Satelliet databank (in 2015) zal ook de Basisregistratie Topografie gratis ter beschikking worden gesteld, vanaf 1 januari. En wat gaat en nu/straks gebeuren?
Schrijft Wim Looijen (op LinkedIn) : …. Belangrijk is wel dat, aangezien het geld uit een innovatiepot komt, dat er ook innovatief ontwikkeld en niet dat de bestaande mogelijkheden goedkoper, omdat de data gratis zijn, kunnen worden aangeboden! Dat is een lastige. Zie bijgaand voorbeeld, dat op Landsat data is gebouwd. Die data is allang door de overheid van de VS vrijgegeven. Is de applicatie nu innovatief of niet? De toepassing draaide al op menige (zware) desktop jaren geleden.
Maar ik deel de opmerking van Wim wel. Het is dan ook mijn voorspelling dat vooral dat –bestaande mogelijkheden goedkoper aanbieden- als eerste zal gaan gebeuren. Het is net als een wet over hoe water vloeit; minste weerstand, maximaal return zal ik maar zeggen. Ik ben ook benieuwd naar de voorwaarden van dit programma en vooral naar de link met innovatie. Alleen maar data beschikbaar geeft wel een kans tot open innoveren, maar geen garantie. En in de wereld van open blijft er altijd iemand betalen. In dit geval is dat het de (open) overheid.
Al is al dus positief nieuws, al heb ik de kleine lettertjes nog niet gelezen. Verder uit het bericht: “ Hiermee loopt Nederland vooruit op Europese ontwikkelingen.” Vind ik een aparte, had niet de 2e Kamer uitsproken dat we niet meer vooruit dienen te lopen in Europa? Maar goed, ik ben een groot voorstander van deze stap. Dank open overheid!
Jan Willem ik ben ook blij met de nieuwe data. Helaas merk ik wel in de praktijk dat het idee leeft dat toepassingen die ontwikkeld worden dan ook maar ‘gratis’ aangeboden worden. Bij met name de hype rond de ontwikkeling van Apps zie ik dit beeld. Deze ontwikkelingen worden hierdoor wel erg fragmentarisch.
Mijn idee is dat de overheid hierin ook een taak heeft, het vervaardigen van echte innovatieve toepassingen kost de nodige investeringen die m.i. op de een of andere manier terug verdiend moeten kunnen worden. Dit betekent dat uiteindleijk er wel een prijs voor betaald moet worden. M.i. het écht samen optrekken overheid en bedrijfsleven is dan noodzakelijk.
Eens, Wouter “free” heeft een apart “share-alike” effect. Chris Anderson heeft er een aardig boek over geschreven. Wie denk er na over de tijd naar de app-wedstrijden, door overheden, data leverancier en (jawel) technologie leverancier?
Of de overheid daar zelf een rol in moet spelen, weet ik niet. Open data betekent eigenlijk “gewoon beschikbaar stellen”. Is het wel een (nieuw bedachtte) overheidstaak om er een hele regiefunctie om heen te ‘programmeren’?
Weet iemand overigens wat de status is van de satellietdatabank? Wordt hij al gebouwd? Heeft iemand al een planning gezien?