Open geo data, wie van de drie?
Een. Eerder deze week las ik dit stukje over de Navfree telefoon app, die op basis van OpenStreetMap data draait. Een quote: Een groot nadeel aan deze app is het feit dat de kaarten worden samengesteld door vrijwilligers. Hierdoor zijn kaarten niet altijd juist en bovendien incompleet. Zo zijn grote delen van Nederland tegen de grens niet beschikbaar. In voornamelijk de randstad zijn de kaarten wel van goede kwaliteit.
Ik heb daar wel wat vragen bij (vooral bij “niet altijd juist en bovendien incompleet”) maar daar gaat het me nu niet om.
Twee. Op LinkedIn zweefde de vraag: De overheid stelt inmiddels open data beschikbaar op data.overheid.nl, kunt u als app bouwer daar iets mee? en zo nee, waarom niet?
Zoals zo vaak gaat de discussie al kanten uit, maar de reacties zijn wel aardig om te lezen.
Drie. Op thuiswerkdagen (en ook wel eens daarbuiten) duik ik aan het einde van de dag graag nog even in de technologie. Dat is een goede gewoonte, zeker als je bij een technologie bedrijf werkt. Over je eigen producten lezen uit een foldertje is toch wat raar. Plus je komt tegenwoordig een heel eind met configuren en scripten, wat je vroeger allemaal zelf moest coderen (…).
Daarom heb ik een simpele webapp gemaakt, die drie kaartbeelden laat zien, van drie verschillende bronnen. Aardig om te zien hoe verschillend die kaarten ook daadwerkelijk zijn. Wil de juiste kaart opstaan?
Volg het filmpje (ik ben even in videocasting gedoken) om een indruk te krijgen. Bij vijf reacties “ja, ik wil” zal ik de 15 minuten besteden om er een wat mooiere webapp van te maken (zoals de Windmolenskijker, maar dan alles ook echt vertaald).
NB: rechtsonder klicken en de screencam gaat op fullscreen.
NB2: als het filmpje niet werkt, dan hebben al teveel kijkers er interesse voor… even geduld dan aub.
Op speciaal verzoek heb ik hier ook nog een iframe van een andere kaart opgenomen.
Om de lezers een echt vergelijk te geven heb ik even de moeite genomen om in je voorbeeld app de plaatjes gelijk te trekken
http://miblon.files.wordpress.com/2011/12/screenshot-at-2011-12-09-122710.png
Zo zie je in een oogopslag de verschillen in vergelijkbare kaartbeelden.
almere is dan net even interessanter :) eigenlijk zou ik de WMS service van de gemeente moeten bijschakelen.
Wat je wel direct ziet in de wie van de drie is dat OpenStreetMap fiets- en wandelpaden aanbiedt. De andere kaartenmakers tonen die niet. De reden is volgens mij meervoudig:
– Commerciele leveranciers zien er geen business in of vermarkten fiets- en wandelpade apart aan b.v. de fietsersbond.
– De gemeenten zijn meer geinteresseerd in het beheer van fiets- en wandelpaden en hebben die informatie juist als vlakken in de grootschalige datasets, ze zijn minder geinteresseerd in de verbindingen.
Om die reden maken de vrijwilligers van OpenStreetMap waar je opvallend veel wandelaars en fietsers tussen vindt deze informatie zelf beschikbaar.
Ik vind dit een voorbeeld van de meerwaarde van de DIY mentaliteit in de openstreetmap community.
eens! ik vraag me af wat er gaat gebeuren als het NWB (nationaal wegen bestand) opendata wordt. dat zal zeker ook aan OSM ten goede komen.
Hey … bedankt miblon … ik dacht al, 3 verschillende plekken in Nederland geeft zeker 3 verschillende beelden. Wat was hier de bedoeling van JW, misleiding? Het plaatje van miblon geeft een beter beeld, en je ziet dat dan vooral in de kleurstelling veel verschil zit en dus je snel een ander beeld krijgt.
Oh ja miblon … mooie DE (blijft wennen Gnome 3), misschien iets voor JW, kan hij echt ervaren wat de kracht van Open Source is. Wat gebruik je? Ubuntu of LinuxMint. Maar ik dwaal af .. gaat hier om Geo natuurlijk.
Richard,
als je op een van de kaarten met rechts klickt, zie je dat de andere kaarten daar kunt centreren. Op die manier kan de roamen (pan op schaal) en een indruk krijgen van de kaartbeelden. Uiteraard wil ik ook graag laten zien hoe gemakkelijk je een viewer kunt “bouwen”. Vroeger was dat echt coderen, nu dus gewoon configuren!
Overigens: Open Source heeft zeker kracht, maar vaak ook helemaal niet. Dit is mijn persoonlijke palet (voor zover ik weet): Ubuntu, WordPress, Android (plus veel apps), Xmind (steeds minder, heb Mindmanager aangeschaft)…. Ik word graag onderschat in mijn kennis van open source :).
http://www.kortsteroutes.nl/swipe/ deze laat het verschil wat beter zien. Jw.
Mmm .. volgens mij is het meer de opmaak dan hel veel verschillen, het wordt pas duidelijk als de gegevens in dezelfde opmaak worden weergegeven. Want als je nu bijv. delzefde gegevens in andere opmaak neerzet geeft het ook al een totaal ander beeld.