Skip to content

Open data Nijmegen

Apps4Nijmegen heeft een aantal databronnen ter beschikking gesteld. Op deze pagina beschrijf ik wat je daarmee zoal kunt doen. Zie ook deze blogposts: Even tijd voor Open data uit Nijmegen! De Nijmeegse (open data) bomen en het bos  Unieke en opgezouten inzichten uit Nijmegen

Opendata kijken

Toelichting: dit is mijn eerste viewer op basis van het “swipe” template (note: alle code mail op verzoek, tzt zal ik het gewoon posten). Als je links inzoomt, gaat de andere kaart mee. Door de rode streep te verschuiven, krijg je een verschillende beeld van dezelfde werkelijkheid. Gewoon een eerste stap naar een (web)app.

Links: achtergrond topografische kaart, op de voorgrond de bomen naar familie.
Rechts: rechts OpenStreetMap als achtergrond. Ik heb deze verder niet meer gebruikt, omdat ik de kleuren te fel vind. Aanpassen kan wel, maar dat is een apart project.

 

 

Bomen naar familie en leeftijd

Deze viewer vergelijkt ook twee inzichten op dezelfde databron: bomen naar leeftijd en familienaam. Je kunt zo inzicht krijgen in de veelzijdigheid van het bomenlandschap in de stad.

Links: hoe groter de cirkel, des te ouder is de boom. De legenda geeft wat meer informatie, daarnaast is het mogelijk om op het symbool te klikken en meer informatie over de boom in kwestie op te vragen.
Rechts: dit is dezelfde webservice als hierboven (de opendata kijker), alleen is het nu mogelijk om gegevens op de vragen per boom (dit is in de gebruikte technologie een kwestie van een vinkje aan of uit zetten).

 

Bomen naar leeftijd en familie, versie 2.

Terwijl ik verder de data heb onderzocht, vroeg ik me af of er een relatie is tussen leeftijd en boomfamilie. Dit kan als bovenstaand worden gevisualiseerd. Als niet-bomoloog zegt het me weinig, maar wat opvalt: bomen in rijen zijn vaak van dezelfde familie (nou ja zeg), en in parken is het een bonte verzameling van boomsoorten.
Met deze visualisatie met ik niet verder gegaan, denk dat het lastig te interpreteren is. Zonder legenda en meer info is het maar een halfproduct. Wellicht voor een volgende keer: de leeftijd van de bomen is gemakkelijk te visualiseren met een slider. Zou er een verband bestaan met de leeftijd van de omliggende panden?

 


View Larger Map

Geografisch denkend….

Naar aanleiding van een paar opmerkingen (altijd bedankt) ben ik even op de analyse toer gegaan: de vraag: welke bomen staan in de buurt van een zoutstrooiroute, hoeveel bomen zijn dat per wijk, en zijn daar ook unieke bomen bij?

Het hele proces gaat dan ongeveer zo: (hoort eigenlijk in een stroomdiagram te worden gevisualiseerd): verzamel alle bomen (er zijn twee soorten), verzamel alle strooiroutes (meerdere soorten), buffer deze strooiroutes, overlap die buffer met de bomen, overlap de uitkomst met de bomen, onderzoek of er unieke bomen bij zijn… – bijna zelf niet te volgen zonder plaatje.

Het resultaat is in deze kaart te zien: in wit de gebufferde strooiroutes (ik weet nu dus hoeveel kilometer zout er gestrooid wordt, hoeveel zout er dan doorheen gaat en wat dat zou kunnen kosten per keer). De unieke bomen in Nijmegen komen in groen (uniek, maar verder weg van de strooizone) en oranje (deze krijgen een extra portie zout; note: de buffer heb ik wat ruim genomen, het gaat om het idee).

Het werkt allemaal wel, maar het idee rondom bomen is wat minder toepasbaar. Ik heb nog wel een link naar wikipedia en Google images bij de bomen geplaatst, maar dit niet verder afgemaakt. Voor de visualisatie heb ik hier gekozen voor een html vieuwer, die zo in elke website kan worden geplakt. De geocoder, zoom in/out, legenda zijn standaard opties in de viewer.

 

Bomen in Nijmegen, naar plantjaar en familie 

Na bovenstaande experimenten heb ik besloten om de vergelijkingskaart (tussen leeftijd en boomsoort) af te maken. Dat betekent een uurtje in een open bibliotheek zoeken naar functies en die op de juiste plek in de code te plaatsen. Toegevoegd heb ik zo het logo van Nijmegen en een overzichtskaart viewer. In dit filmpje laat ik zien hoe de webviewer werkt. Dat filmpje kan beter, maar dat bewaar ik voor een volgende keer!

 

 

Gebruikte technologie: vooral ArcGIS voor thuis, maar halverwege heb ik overgestapt op een beta versie van ArcGIS10.1. De enige reden was om gemakkelijk een webservice te kunnen publiceren. De ondergrond is gewoon te gebruiken via www.arcgis.com. De scripts komen vanuit het ArcGIS Resource Center (voor de JavaScript API).

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS